Активисты требуют поддержки украинского государственного проекта мемориализации Бабьего Яра

Активисты требуют поддержки украинского государственного проекта мемориализации Бабьего Яра

Фото Руслана КАНЮКИ, «День»

 Група громадських активістів 26 квітня розмістила на сайті Київмісьради петицію №10562 щодо меморіалізації Бабиного Яру та гідного вшанування пам’яті його жертв.

У петиції активісти вимагають підтримки українського державного проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру, повідомляється на офіційному сайті Міжнародного Меморіального благодійного фонду «Бабин Яр».

«Трагедія Бабиного Яру є спільним болем усього українського народу, всіх етнічних та соціальних груп, які становлять українську політичну націю. Тому, напередодні 80-х роковин початку масових розстрілів київських євреїв у Бабиному Яру, і в пам’ять про більш ніж 100 тисяч киян, які були вбиті тут нацистами під час окупації 1941–1943 років, вважаємо необхідним, аби негайно вирішити питання про гідне вшанування жертв Бабиного Яру на рівні меморіального комплексу та музеїв.
Але ми не можемо допустити, щоб це надважливе питання стало приводом для ідеологічної агресії Росії проти України, щоб меморіялізація цього трагічного місця була віддана до рук російських путінських мільярдерів (як би вони себе не називали) та їхніх місцевих помічників. На жаль, київська міська влада відверто підтримує приватний російський проєкт меморіалізації Бабиного Яру та ігнорує наявний український державний проєкт комплексної меморіялізації Бабиного Яру, розроблений на державне замовлення Робочою групою Інституту історії України НАНУ, в якому – на відміну від російського – дуже делікатно вирішено складну тему вшанування пам’яті всіх жертв Бабиного Яру та пам’яті сотень тисяч похованих на цій території. Тому ми, група громадських активістів, звертаємося до Київміськради із закликом припинити підтримку російського проєкту, розпочати широке громадське обговорення українського державного проєкту та на його основі гідно відзначити 80-ті роковини трагедії Бабиного Яру», — йдеться у петиції, повний текст якої розміщено на сайті КМДА. 

Петиція має отримати 10 000 підписів протягом 90 днів (починаючи з 26.04.2021 р.),  щоби Київміськрада прийняла її до розгляду.

Технічне пояснення, як підписати петицію на сайті Київміськради можна знайти за посиланням. 

Станом на 28.04.2021 петицію підписали 119 осіб. Залишилося зібрати ще 9881 голос за 87 днів. Активісти закликають небайдужих приєднуватися, підтримувати та розповсюджувати петицію.

Источник

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.